Рівненський обласний народний тижневик
Заснований Уласом Самчуком у 1941 році,
відновлений Василем Червонієм у 1991 році
недiля
25
червня
Випуск
№ 1325 2017 рік
…І забудеться срамотня
Давняя година,
І оживе добра слава,
Слава України!

Тарас ШЕВЧЕНКО

Партнери

За Україну!

Христос Воскрес!Воістину воскрес! [Випуск № 968]

Пасхальне послання Митрополита Рівненського і Острозького Євсевія Всечеснішому духовенству, боголюбивому чернецтву та всім побожним дітям Святої Української Церкви Київського Патріархату на Рівненщині

ДОРОГІ БРАТИ І СЄСТРИ! ХРИСТОС ВОСКРЄС!

Святий Іоан Золотоустий у своєму слові на Пасху закликає всіх людей до радості. Він говорить: «Увійдіть усі в радість Господа свого... Багаті і бідні, один з одним святкуйте! Стримані і ліниві, день вшануйте! Ті, що постилися, і ті, що не постилися, - веселіться сьогодні!» Пасхальна радість повинна наповнити всіх і все. Чому цього дня повинен радіти весь людський рід? Тому що Христос Воскрес і переміг смерть. Нам треба серйозно сприймати цю подію, сприймати її всім єством і розуміти, що вона означає для нас. Ми віримо, що Бог створив людину безсмертною душею і тілом. В одній істоті Він з’єднав духовне і тілесне, небо і землю. Але гріх перших людей вніс в людську природу смерть і через це розділив двоєдину природу. Хоч безсмертна душа після тілесної смерті й продовжує існувати в потойбічному житті, але тіло перетворюється на порох земний; воно нікуди не зникає, бо матерія незнищима, як і дух.

Чому ж ми радіємо в пасхальні дні? Ми радіємо тому, що Бог, який створив людину, Господь наш Ісус Христос, оновив у собі людську природу. Він знову з’єднав після смерті душу і тіло. Хочеш вір в це, а хочеш - не вір! Але це справді так, бо так сказав і вчив Бог, а Йому треба вірити. Апостол Павло говорить: «Як смерть через людину, так через людину і воскресіння мертвих. Як в Адамі всі умирають, так у Христі всі оживуть» (1 Кор. 15, 21-22).

Христос визволив нас не тільки від фізичної смерті, а й від смерті духовної, тобто від гріха. Гріх завдає людині не менше страждань, ніж тілесна смерть. Ми добре знаємо, як люди страждають від власних і чужих гріхів. Страждання від гріхів продовжується у потойбічному житті у пеклі - в місці перебування грішників.

Христос Спаситель своїми стражданнями, особливо в Гефсиманському саду і на Голгофі, переміг гріх Своєю людською природою і цим визволив нас від гріха. Тепер Він, як Бог і Переможець гріха, прощає гріхи людям, які каються. Ось чому апостол Павло разом з пророком Осією, звертаючись до смерті і пекла, яке утримувало грішників, взиває: «Смерте! Де твоє жало? Пекло! Де твоя перемога?» (1 Кор. 15, 55; Ос. 13, 14).

Дорогі брати і сестри! Виголошуючи «Христос Воскрес!» або відповідаючи на вітання «Воістину Воскрес!» ми сповідуєм віру у власне воскресіння.

Наше серце впевнене, що після смерті ми воскреснемо і наша душа з’єднається з нашим тілом. Можливо це чи ні? Коли ми виголошуємо «Христос Воскрес!», ми свідчимо, що наше воскресіння стало можливим. Нашу віру утверджує воскресіння Христа. Якщо Христос помер і воскрес, то чому наше воскресіння неможливе? Син Божий для того і став людиною, щоб оновити людську природу і зробити неможливе можливим.

Воскресіння Христове дає нам надію і в сьогоденному житті. Віра в Бога допомагає нам боротися з власними гріхами та вадами, і перетворювати суспільне життя на краще. Вона свідчить, що неможливо будувати своє благополуччя на чужому горі. Якщо в країні багато знедолених і покривджених, то це означає, що країна хвора, її треба лікувати. Там, де панує соціальне зло, там немає ні здорового глузду, ні християнської любові. Віра в Бога нагадує нам про суд Божий і про те, що в потойбічне життя ми нічого із собою не візьмемо, все залишається тут, на землі; з нами підуть у вічність тільки духовні скарби. Знедоленого і хворого віра втішає і говорить: «Не сумуй, поруч з тобою Бог, Він допоможе тобі, звертайся до Нього в молитві. А багатому Бог нагадає, що твоє багатство – не твоє, а Боже. Він дав тобі, щоб ти розумно і з любов’ю до ближніх управляв ним. Знайте ж, брати і сестри, що Бог сильний і позбавить багатства. Воскресіння Христове дає нам надію, що Бог може духовно воскресити і нашу Україну!»

Дорогі брати і сестри! В цей радісний день - день перемоги життя над смертю - сердечно поздоровляю Вас з найбільшим християнським святом - Воскресінням Христовим. Ми віримо, що Бог благословить людей доброї волі і відкриє нам дорогу до вічного світла.

Пам’ятаймо: усе зло світу перемагається тайною Воскресіння Христового і під його промінням зникають страждання, хвороби і людська несправедливість, бо Христос переміг гріх і смерть! Воскресіння Христове надає віруючим впевненість в остаточній перемозі добра над злом, у вічному торжестві добра. Підносячи молитви до Господа нашого Ісуса Христа, благаймо Його, щоб Він благословив нашу славну Україну, відкрив людям двері духовного оновлення, дарував народам світу мир і своє благословення! Тож постійно будемо молитись, щоб Господь воскресив наші душі і послав у наші серця любов, яка є основою земного і вічного життя.

Нехай же благодать Господа нашого Ісуса Христа буде з усіма Вами! Амінь.

Воістину Христос Воскрєс!

Євсевій, митрополит Рівненський і Острозький,

м. Рівне, 2010 рік, Пасха Христова


до статтей...

Стрічка новин

Вся стрічка новин

  Рівненський обласний тижневик „Волинь”
Всі права застережено ©2000 - 2011 рр.